Ruokalähetin päiväkirja

Ruokalähetin päiväkirja -näyttely perustuu ruokalähettien työn dokumentointiin, jonka Hotelli- ja ravintolamuseo toteutti vuosina 2024–2025. Dokumentointi tallensi ilmiön, joka muokkaa sekä ravintola-alaa että työelämää juuri nyt. Dokumentoinnin tulokset on koottu näyttelyksi, jossa lähettien työtä ja arkea käsitellään heidän omasta näkökulmastaan. Dokumentointi ja näyttely toteutettiin yhteistyössä Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n ja ammattiosasto PAM Couriersin kanssa. Näyttely on esillä Hotelli- ja ravintolamuseossa 7.10.2025-17.5.2026.

Ruokalähetti-ilmiö on muuttanut ravintola-alaa viimeisen vuosikymmenen aikana. Digitaaliset alustat
toimivat nyt välittäjinä ravintoloiden ja asiakkaiden välillä. Samalla alustayhtiöt ovat pyrkineet luomaan työmuodon, jossa perinteinen työnantaja-työntekijäsuhde on hämärtynyt. Ilmiö koskettaa erityisesti maahanmuuttajia, joita on Pohjoismaissa noin kaksi kolmasosaa esimerkiksi Wolt-läheteistä.

Ruokalähettien työn dokumentointi toteutettiin valokuvaamalla lähettejä työssään, haastatteluilla sekä keräämällä kokemuksia verkkokyselyllä. Valokuvaaja Yehia Eweis kuvasi museolle Ghulam Murtazan, Mustafan ja Alexander Oyeniyin työskentelyä ja museo haastatteli Fakhrul Dalimia, Boniface Mutindia ja Alexander Oyeniyiä. Ruokalähettiyhtiöt Wolt ja Foodora lahjoittivat museolle lähettien työvälineitä. Kerätty aineisto on tallennettu museon kokoelmiin.

Valokuvat näyttävät lähetit tekemässä työtään erilaisissa ympäristöissä – katukuvassa, ravintoloissa ja asiakkaiden luona. Haastatteluissa ja kyselyvastauksissa esiin nousivat sekä lähettityön arkiset puolet että yhteiskunnallinen asema. Työn positiiviseksi puoleksi nousivat itsenäisyys ja joustavuus, jotka mahdollistivat esimerkiksi opiskelun, yrittäjyyden ja perhe-elämän yhdistämisen työhön. Kääntöpuolena näyttäytyivät matala tulotaso, tyytymättömyys alustoihin, kilpailu työvuoroista sekä alustatalouden epävarma tulevaisuus.

Erityisesti Korkeimman hallinto-oikeuden toukokuinen päätös lähettien työntekijäasemasta koettiin askeleena eteenpäin, mutta sellaisenaan riittämättömänä takaamaan toimeentulo ja työntekijän oikeudet. Lisäksi korostui myös maahanmuuttajien asema: monelle suomen kieltä osaamattomalle alustatalous saattaa olla ainoa reitti työllistyä.

Dokumentoinnin avulla museokokoelmiin tallentui kattavasti yksi puoli sekä työelämän ja
ravintola-alan murroksesta, että maahanmuuttajien keskeisestä roolista ravintola-alalla. Museo
tunnistaa muutoksessa elävän ilmiön ajankohtaisuuden ja suunnittelee aktiivista
jatkodokumentointia tulevina vuosina.

Näyttelyn avajaisia vietetään 7.10.2025 kello 16–19. Osana avajaisten ohjelmaa Palvelualojen
ammattiliitto PAM ry järjestää museossa paneelikeskustelun Ruokalähetit voittivat oikeudessa. Miksi
mikään ei ole vielä muuttunut?
Keskustelu alkaa kello 17.00. Keskustelemassa ovat Olli Koski (Wolt), Olivia Maury (Helsingin yliopisto), Juha Ojala (PAM ry) sekä Papy Nkunda (PAM Couriers). Keskustelun juontaa PAMin yhteiskuntasuhteiden vastaava Elin Blomqvist-Valtonen. Avajaistapahtumaan on vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Haku