Menneet näyttelyt
Näyttelyissämme on vuosien varrella käsitelty erilaisia ruoka- ja juomakulttuurin ja hotelli- ja ravintola-alan teemoja.
2024
Tehtaan tekemää ruokaa 01-09/2024
Suomen maatalousmuseon Saran tuottama näyttely kotimaisten elintarvikkeiden historiasta
2023-2024
FOOD TATTOO – Lentävä karjalanpiirakka ja muita ruokatatuointeja 1/2023-1/2024
FOOD TATTOO -näyttely nosti valokeilaan erilaisia ruoka- ja juoma-aiheisia tatuointeja ja tarinoita niiden taustalla. Tatuoinnit näyttelyyn kuvasi palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi. Haastatteluista ja tarinateksteistä vastasivat Helsingin yliopiston etnografian opiskelijat.
2022-2023
Tiistaitarjotin ja perjantaipullo 1/2022-1/2023
Tiistaitarjotin ja perjantaipullo -näyttely kuljetti katsojan 70-luvun vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden ruokakuvien sekä mutkattomien ruokaohjeiden ja makumuistojen maailmaan. Näyttelyn tuotti Vapriikki ja sitä täydennettiin juomakulttuurin osalta Hotelli- ja ravintolamuseossa.
2020-2021
Oispa kaljaa, 1/2020-5/2021
Oispa kaljaa -näyttely tarjosi näkökulmia olueen ja sen merkitykseen suomalaisessa kulttuuriperinnössä ja -historiassa.
Menneet näyttelyt
Eläköön Kuurna 20 vuotta! -pienoisnäyttely
Ravintola Kuurna juhlii vuonna 2025 jo 20-vuotista historiaansa! Juhlavuoden kunniaksi ravintola kokosi näyttelyikkunaamme pienoisnäyttelyn, jossa pääsee esineiden, ruokalistojen ja lehtileikkeiden kautta sukeltamaan menneisiin vuosiin.
Nam Yök Häh – Mistä on ruokaperinteet tehty?
Onko ruokaperinne sama asia kuin perinneruoat? Voiko perinteitä ostaa ruokakaupasta? Onko pizza suomalainen perinneruoka? Miksi pöydän pitää notkua herkkuja juuri jouluna ja eid-juhlassa?
Kippis kesälle! -pienoisnäyttely näyttelyikkunassa
Mitä sinun lasistasi löytyy tulevana kesänä? Koostimme toukokuun ajaksi näyttelyikkunaan katsauksen kokoelmiemme cocktailaineistoista.
Anu Tuominen: Aurinkokuivattuja porkkanoita
Anu Tuomisen ruokaa ja juomaa käsittelevät, arkisia käyttöesineitä hyödyntävät teokset ovat valloittaneet Makuasioita-ydinnäyttelyn. Näyttely tarjoaa löytämisen, oivaltamisen ja ihmettelyn iloa. Mitä ajatuksia herättävät leirinuotiolle piiloutuneet metsäneläimet tai baaritiskin oluttölkeistä karkaavat mehiläiset?
Näyttelyikkuna: Mäkkäri Suomessa 40 vuotta
Suomen ensimmäinen McDonald’s avattiin Tampereella vuonna 1984. Ravintolaketjun 40-vuotissynttäreitä juhliva pienoisnäyttely on esillä Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyikkunassa. Näyttelyn on toteuttanut Suomen McDonald's.
Tiistaitarjotin ja perjantaipullo – Makumatka 70-luvulle
Tiistaitarjotin ja perjantaipullo -näyttely kuljettaa katsojan 70-luvun vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden ruokakuvien sekä mutkattomien ruokaohjeiden ja makumuistojen maailmaan.
Palveluksessanne!
Ruoka- ja juomakulttuurin ja hotelli- ravintola-alan historiaa Hotelli- ja ravintolamuseon perusnäyttelyssä vuosina 2012-2021.
Kasari! -näyttely
Makumatka 1980-luvulle Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyssä.