
Samlingar
Hotell- och restaurangmuseet synliggör genom sina samlingar det gemensamma kulturarvet och den samhälleliga betydelsen av mat- och dryckeskulturen i Finland. Museets informationsservice besvarar förfrågningar och frågor relaterade till samlingarna. Utvecklingen av museets samlingar styrs av dess samlingspolicy.
Hotell- och restaurangmuseets samlingar består av fotografier, föremål, böcker och arkivmaterial (bland annat menyer, muntliga berättelser och broschyrer). Material relaterat till restauranger och hotell är mest representerat.
Samlingarna belyser mat- och dryckeskulturen samt inkvarterings- och restaurangbranschen och den professionella matkulturen i Finland ur olika perspektiv, inklusive de anställda som arbetar inom olika yrken i branschen.
Tidsmässigt sträcker sig samlingarna från 1700-talet till idag och täcker hela Finland. Unika delar av samlingarna inkluderar exempelvis omfattande menymaterial både tidsmässigt, geografiskt, innehållsmässigt och kvantitativt, en kokbokssamling samt foto- och föremålssamlingar relaterade till inkvarterings- och restaurangbranschen.
För frågor relaterade till samlingarna, kontakta: tietopalvelu(at)hotellijaravintolamuseo.fi
Våra samlingar online: På museets Finna-portal finns fotografier, menyer och bilder av föremål från våra samlingar.