Smaksak – synvinklar på mat- och dryckeskultur

Mat och dryck är fulla av smaker och smaksaker, som man kan hålla med om eller inte hålla med om. En tycket om ett, en annan om annat. Smaksaker-utsällningen erbjuder olika synvinklar på mat- och dryckeskultur. Vad är den, vad består den av, hur är den uppbyggd och vem inverkar på den. Det sägs att man inte ska strida om smaksaker, men man kan definitivt diskutera dem!

Smaksak-utställningen för oss till ställen där mat- och dryckeskultur uppbyggs. I utställningen kan man föreställa sig vara en ättling till nomader vid en lägereld. I restaurangen doftar nymodigheter, vid skollunchen smakar man jämställdhet, och i kaféet får vardagen en gnutta lyx. Mat- och dryckeskultur är aldrig statisk, utan lever med tiden, och påverkas av såväl individer som samhället och staten. Mat pekar också på samhällsklass och identitet. Utställningen väcker tankar om vad mat och dricka betyder för oss, och hur vi själv påverkar på kulturföränding,

Utställningen lyfter fram olika personer som inverkar på våra matbeslut och smak, samt människor med varierande bakgrund kan ha en sådan roll. En matpåverkare kan vara en familjemedlem, en bloggare, en aktivist eller nån som jobbar inom branchen. Utställningen visar också föremål som öppnar dörrarna till hemkockars, restaurang-gästers samt professionella kockars värld. En ostform, en kokbok, ätpinnar, cocktail-saker, arbetskalender – alla dessa föremål och fler berättar om matkulturen på ett människonära och vardagligt sätt.

Utställingens synvinklar är valda tillsammans med publiken, och publiken har bidragit med matminnen såsom om skolmat. Statens roll syns också i skolmat, men även i vår alkoholkultur. Ett Alko från 1930-talet berättar om tiden efter förbudslagen.

Museiföremål, gamla foton, konst och teknologi har kombinerats med lek på ett kreativt och livligt sätt i utställningen. Man kan njuta med alla sinnen: mat- och dryckeskulturen smakar, doftar, känns, syns och hörs. På samma gång lockar utställningen till att fundera på saker från ens egen och andras synvinkel, och att upptäcka sin egen smaksak.

Utställningstexterna också på svenska.

Haku