NAM YÖK HÄH - Mistä on ruokaperinteet tehty?
Onko ruokaperinne sama asia kuin perinneruoat? Voiko perinteitä ostaa ruokakaupasta? Onko pizza suomalainen perinneruoka? Miksi pöydän pitää notkua herkkuja juuri jouluna ja eid-juhlassa?
NAM YÖK HÄH – Mistä on ruokaperinteet tehty? on ruokaperinteillä herkutteleva näyttely, joka käsittelee ruokaperinteiden muodostumista, moninaisuutta ja merkityksiä. Samalla pureskellaan perinteisiin liittyviä myyttejä, haastetaan näkemään perinneruoat toisin ja pohditaan ravintoloiden sekä ruokakaupan roolia perinteiden vaalimisessa ja uudistamisessa. Näyttely on esillä Hotelli- ja ravintolamuseossa 20.9.2024-24.8.2025.
Ruokaperinteet herättävät tunteita. Jollekin ruokaperinteet ovat arvokkaita, tärkeitä ja turvallisia. Toiselle ne voivat olla vaikea asia, jopa taakka. Kolmannessa ne herättävät ihmetystä. Tässä näyttelyssä kaikki tunteet ovat sallittuja. Tavoitteena on herättää kävijä pohtimaan omaa suhdettaan ruokaperinteisiin.
Eri puolilla Suomea syötiin ennen erilaisia ruokia. Vaikka ruokaperinteet ovat yhtenäistyneet, emme silti kaikki syö samaa ruokaa. Ruokaperinteisiin vaikuttavat esimerkiksi ihmisen asuinpaikka, uskonto, varallisuus, arvot, elämäntapa ja kulttuuritausta. Ruokaperinteet muuttuvat, kun yhteiskunta, ihmiset ja kulttuuri muuttuvat ja ottavat vaikutteita muualta. Ruokaperinteet säilyvät elävinä silloin, kun ne elävät ajassa.
Usein ruokaperinteitä syntyy ja opitaan perheissä, suvuissa, valituissa perheissä ja ystävien kesken. Perinteeksi voi muodostua vaikkapa pizzaperjantai, Hurstin joulujuhla tai ateria ystävien kesken. Monelle yhdessä syöminen on se kaikkein tärkein ruokaperinne. Ruoka ja siihen liittyvät perinteet ovat olennainen osa monia juhlia.
NAM YÖK HÄH -näyttely on suunniteltu yhdessä yleisön kanssa. Yleisöltä kerättiin ruokaperinteisiin liittyviä ajatuksia, kokemuksia ja eri muodossa olevia muistoja muun muassa messuilla, somessa ja verkkokyselyillä. Näyttelyyn katettu yhteinen pöytä esittelee eri juhlien, kulttuurien ja yhteisöjen tärkeitä perinneruokia. Tuoksut johdattavat pohtimaan omia muistoja ja alueelliset perinneruoat tulevat tutuksi onnenpyörää pyöräyttämällä. Kuva tulevaisuuden perinneruoista muodostuu kävijöiden ajatuksista.
Näyttelyn yhteistyökumppanina on Helsingissä toimiva Ravintola Finnjävel, joka tulkitsee suomalaista ruokaperinnettä modernisti. Osana yhteistyötä museossa koetaan Finnjävelin erikoisillallinen 25. lokakuuta 2024. |